Καρπούζι! Το σήμα κατατεθέν του Καλοκαιριού.
Λατρεύεται από μικρούς και μεγάλους και σηματοδοτεί την έναρξη του Καλοκαιριού. Έχει συνδυαστεί με τη δροσιά και την ενυδάτωση και όχι άδικα. Παρά την πεποίθηση πολλών ότι το καρπούζι αποτελείται από νερό και ζάχαρη, πρόκειται για την πιο θρεπτική τροφή!
Στα 150 γραμμάρια:
- 43 θερμίδες
- 0 γρ. λίπους
- 2 γρ. νάτριο
- 11 γρ. υδατάνθρακα (συμπεριλαμβανομένων 9 γρ. ζάχαρη) και 1 γρ. ινών
- το 17% των ημερήσιων αναγκών ενός ενήλικα σε βιταμίνη Α,
- το 21% σε βιταμίνη C,
- το 2% σε σίδηρο και
- το 1% σε ασβέστιο.
Το καρπούζι για την Υγεία:
- Αρτηριακή πίεση: Έρευνα έδειξε ότι τα συμπληρώματα με εκχύλισμα από καρπούζι, μειώνουν την αρτηριακή πίεση σε παχύσαρκους μεσήλικες ενήλικες. Βελτιώνεται η λειτουργία των αρτηριών. Μια διατροφή πλούσια σε λυκοπένιο, βοηθά στην προστασία από καρδιακές παθήσεις.
- Ενυδάτωση: Το καρπούζι περιέχει 92% νερό και είναι πλούσιο σε ηλεκτρολύτες, άρα αποτελεί την καταλληλότερη τροφή για να αποφύγουμε την αφυδάτωση, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες.
- Δέρμα: Περιέχει βιταμίνη Α, μια θρεπτική ουσία που απαιτείται για την παραγωγή σμήγματος (φυσικό έλαιο), που διατηρεί ενυδατωμένα τα μαλλιά μας. Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για την κατασκευή και συντήρηση του κολλαγόνου. Συμβάλλει επίσης στη συνολική ενυδάτωση, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για υγιή επιδερμίδα και μαλλιά.
- Καρκίνος: Το καρπούζι, μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του σχηματισμού των ελεύθερων ριζών που είναι γνωστό ότι προκαλούν καρκίνο. Η πρόσληψη λυκοπενίου έχει συνδεθεί σε αρκετές μελέτες, με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη.
Διαβάστε για την Πρόληψη του καρκίνου του δέρματος.
- Άσθμα: Μία από τις θρεπτικές ουσίες που μειώνουν την εμφάνιση άσθματος, είναι η βιταμίνη C που βρίσκεται σε πολλά φρούτα και λαχανικά, αλλά και στο καρπούζι!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου