Τετάρτη 12 Ιουλίου 2017

Αντηλιακή προστασία: Μύθοι και Αλήθειες

Μύθοι & Αλήθειες για την αντηλιακή προστασία

Υπάρχουν μύθοι και αλήθειες που δεν γνωρίζετε για την αντηλιακή προστασία και τα αντηλιακά που χρησιμοποιείτε. 
Πρέπει να ξέρετε πως τα σύγχρονα αντηλιακά παρέχουν μεγαλύτερη και καλύτερη προστασία από ποτέ. 

Πριν αγοράσετε το επόμενο αντηλιακό σας, διαβάστε το παρακάτω άρθρο και χρησιμοποιήστε το σωστά:

UVA vs UVB ακτινοβολία

Καταρχήν, θα πρέπει να διαχωρίσετε αυτές τις δύο έννοιες. Είναι και οι δύο, μορφές υπεριώδους ακτινοβολίας και επηρεάζουν το δέρμα μας μετά την έκθεσή μας στον ήλιο. 

Η UVA ακτινοβολία, είναι το μακρύτερο κύμα ακτινοβολίας, που διεισδύει στο πιο παχύ στρώμα του δέρματος που βρίσκεται κάτω από την επιδερμίδα, το χόριο. Η απροστάτευτη έκθεση μας στις UVA ακτίνες, μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρη γήρανση του δέρματος, ρυτίδες και αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα.

Η UVB ακτινοβολία από την άλλη, έχει μικρότερο κύμα και είναι προκαλούν το ηλιακό έγκαυμα όπου γίνεται καύση του ανώτερου στρώματος του δέρματος. Οι UVB ακτίνες, παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη καρκίνου του δέρματος, ενώ τα συχνά ηλιακά εγκαύματα, προκαλούν μόνιμη βλάβη με την πάροδο του χρόνου.

Αφού διαχωρίσαμε τις δύο υπεριώδης ακτινοβολίες, ας εξετάσουμε μύθους και αλήθειες σχετικά με το αντηλιακό μας και τη χρήση του:


Μύθος: Η αντηλιακή προστασία δεν είναι πάντα απαραίτητη

Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν πως το αντηλιακό είναι απαραίτητο μόνο όταν το σώμα τους είναι εκτεθειμένο ολόκληρο στον ήλιο. Όταν δηλαδή κολυμπούν στη θάλασσα ή στην πισίνα. Οι υπεριώδεις ακτινοβολίες του ήλιου όμως είναι επιβλαβείς για το δέρμα μας, ανεξάρτητα από το πόσο από αυτό είναι εκτεθειμένο στον ήλιο. 

Άλλοι πιστεύουν πως το αντηλιακό δε χρειάζεται τις συννεφιασμένες ημέρες, επειδή ο ήλιος δεν είναι δυνατός. Η αλήθεια είναι πως το σώμα εκτίθεται σε υπεριώδη ακτινοβολία, ακόμα και όταν έχει συννεφιά. 

Τα χέρια μας και το πρόσωπο, είναι μέρη του σώματος που μένουν εκτεθειμένα στον ήλιο καθόλη τη διάρκεια της ημέρας, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο βλάβης από τον ήλιο. Προστατευτείτε, φορώντας ένα καπέλο.

Μύθος: Το αντηλιακό αποτρέπει τη λήψη βιταμίνης D στο σώμα

Η Βιταμίνη D είναι ζωτικής σημασίας συστατικό για τον οργανισμό μας και το συλλέγει από την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου. Το αντηλιακό ωστόσο, μπλοκάρει αυτή τη συλλογή.

Η αλήθεια είναι ότι η χρήση αντηλιακού όλες τις εποχές και όλη την ημέρα, εμποδίζει ένα άτομο να προσλάβει τα κατάλληλα επίπεδα Βιταμίνης D. 

Οι επιστήμονες προειδοποιούν πως μόνο 5 έως 30 λεπτά έκθεσης στον ήλιο την ημέρα, δημιουργούν τη σωστή ποσότητα βιταμίνης D για τον οργανισμό μας. 

Μύθος: Τα αντηλιακά προκαλούν προβλήματα υγείας

Ο μύθος αυτός, προέρχεται από παλαιότερη μελέτη που αφορά την οξυβενζόνη, συστατικό που περιέχουν πολλά αντηλιακά. Αρουραίοι που εκτέθηκαν σε οξυβενζόνη, παρουσίασαν σοβαρές και αρνητικές παρενέργειες. 

Ωστόσο,  ύστερα από μελέτη που δημοσιεύτηκε επίσημα, τα επίπεδα έκθεσης της μελέτης στους αρουραίους, ήταν εξαιρετικά υψηλά. Τα αποτελέσματα αυτά είναι ανέφικτα στον άνθρωπο, ακόμα και αυτός που χρησιμοποιεί αντηλιακό αρκετά συχνά.

Ερευνητές σημείωσαν πως μετά από 40 χρόνια χρήσης της οξυβενζόνης που αποτελεί βασικό συστατικό των αντηλιακών, δεν υπάρχουν πλέον δημοσιευμένες μελέτες που να δείχνουν τοξικές επιδράσεις στον άνθρωπο.

Μύθος: Τα άτομα με σκούρο δέρμα δε χρειάζονται αντηλιακό

Πολλοί πιστεύουν πως οι άνθρωποι με περισσότερη μελανίνη στο δέρμα τους δε χρειάζεται να βάζουν αντηλιακό κατά την έκθεσή τους στον ήλιο. Αυτό οφείλεται στο ότι η μελανίνη δρα στη διάχυση των ακτίνων UVB και να προστατεύει από τα ηλιακά εγκαύματα σε κάποιο βαθμό. 

Ακόμα και αν οι άνθρωποι με πιο σκούρο δέρμα προστατεύονται από τον ήλιο περισσότερο, πρέπει να χρησιμοποιούν αντηλιακό, καθώς η UVA ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει πρόωρη γήρανση και εμφάνιση ρυτίδων στο δέρμα. 

Η μελανίνη δεν προστατεύει το δέρμα από την υπερβολική έκθεση στον ήλιο. Άνθρωποι με πιο σκούρο δέρμα, επίσης δεν προστατεύονται από τον καρκίνο του δέρματος.

Μύθος: Το Solarium παρέχει μεγαλύτερη προστασία 

Πολλοί πιστεύουν ότι πρέπει να μαυρίσουν γρήγορα, κάνοντας solarium και εκθέτοντας το δέρμα τους τεχνητές πρακτικές μαυρίσματος, πριν έρθει το Καλοκαίρι και βγουν στην παραλία ή πάνε διακοπές. 

Οι πρακτικές αυτές μαυρίσματος, χρησιμοποιούν υψηλές συγκεντρώσεις UVA ακτινοβολίας για να μαυρίσουν το δέρμα γρηγορότερα, ενώ ο ήλιος περιλαμβάνει τόση ακτινοβολία UVA όση και UVB.

Η έκθεση του σώματος σε υψηλά επίπεδα ακτινοβολίας UVA κατά το solarium, δημιουργεί προσωρινό μαύρισμα που θα προστατεύσει ελάχιστα  δέρμα από τα ηλιακά εγκαύματα που προκαλούνται από την UVB ακτινοβολία. 

Μύθος: Το μακιγιάζ προστατεύει από τις υπεριώδεις ακτινοβολίες 

Μπορεί το μακιγιάζ να προσφέρει ελάχιστη προστασία από τον ήλιο, δε σημαίνει όμως πως δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε αντηλιακό. Πρέπει να θεωρείται ως πρόσθετο στρώμα προστασίας. 

Μύθος: Το αντηλιακό προστατεύει περισσότερο από το να καλύπτουμε το σώμα μας με ρούχα

Είναι δελεαστικό να πιστεύουμε πως το αντηλιακό κάνει το σώμα μας ανίκητο απέναντι στον ήλιο. Πολλοί νομίζουν ότι φορώντας αντηλιακό, μπορούν να μείνουν όλη την ημέρα εκτεθειμένοι στις υπεριώδεις ακτινοβολίες του ηλίου. 

Η αλήθεια εδώ είναι, πως τα ρούχα δρουν καλύτερα από το αντηλιακό. Ένα καπέλο και ένα μακρύ ύφασμα επάνω στο σώμα, προστατεύει το δέρμα μας καλύτερα από οποιοδήποτε αντηλιακό. 

Μύθος: Δεν μαυρίζεις με το αντηλιακό

Το αντηλιακό βοηθά από τις υπεριώδεις ακτινοβολίες του ήλιου, αλλά δεν προστατεύει το σώμα πλήρως. Φυσικά και μαυρίζετε εάν βάζετε αντηλιακό, ακόμα και αν το εφαρμόζετε τακτικά κατά τη διάρκεια της έκθεσής σας στον ήλιο.

Το μαύρισμα είναι η φυσική προστατευτική αντίδραση του σώματος απέναντι στην υπεριώδη ακτινοβολία. 

Μύθος: Μια ποσότητα αντηλιακού, αρκεί για όλη την ημέρα 

Στην πραγματικότητα, το αντηλιακό εξασθενεί στο φως και χάνει την αποτελεσματικότητά του μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Πρέπει να εφαρμόζετε αντηλιακό κάθε 2 με 4 ώρες, τουλάχιστον.

Μύθος: Αδιάβροχα Αντηλιακά

Πολλά αντηλιακά επισημαίνονται ως αδιάβροχα ή ανθεκτικά στον ιδρώτα. Δυστυχώς, αυτό είναι υπερεκτίμηση του τι μπορεί να κάνει ένα αντηλιακό.

Ένα αντηλιακό προϊόν δε μπορεί να είναι 100% αδιάβροχο. Πρέπει να εφαρμόζεται ξανά μετά την έκθεση σας στο νερό. 

Αφήστε το αντηλιακό να παραμείνει στο δέρμα σας για τουλάχιστον 10 έως 15 λεπτά, προτού έρθετε σε επαφή με το νερό.

Μύθος: Το αντηλιακό δεν έχει ημερομηνία λήξης

Το αντηλιακό έχει ημερομηνία λήξης. Τα ενεργά του συστατικά μπορούν να διασπαστούν με την πάροδο του χρόνου και κατά την ηλιοθεραπεία, το δέρμα σας θα μείνει απροστάτευτο.

Συμπέρασμα:

Άρα λοιπόν, οι αλήθειας σχετικά με αυτούς τους μύθους, μπορούν να σας βοηθήσουν να χρησιμοποιείτε αποτελεσματικά πλέον το αντηλιακό σας.

Οι οδηγίες για κάθε αντηλιακό προϊόν μπορεί να διαφέρουν και πρέπει να τις ακολουθείτε για μέγιστη προστασία. 

Η σωστή χρήση του αντηλιακού, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη βλάβης του δέρματος και του ηλιακού εγκαύματος.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου