Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017

Πανάδες: Ένα Σύνθετο Δερματολογικό Πρόβλημα


Πανάδες: Ένα Σύνθετο Δερματολογικό Πρόβλημα

Οι πανάδες είναι ένα πάρα πολύ συχνό δερματολογικό πρόβλημα που απασχολεί κυρίως τις γυναίκες σε ποσοστό που αγγίζει το 90% του συνόλου των περιστατικών.

Εντοπίζονται κυρίως στο πρόσωπο (μέτωπο, παρειές, άνω χείλος, πηγούνι) και σπανιότερα σε άλλα σημεία του σώματος, όπως τα αντιβράχια και η πλάτη.



Ποιες οι αιτίες που προκαλούν την εμφάνισή τους;

Βασική αιτία για την εμφάνισή τους είναι η χρόνια έκθεση στον ήλιο . Επίσης σημαντικό ρόλο παίζουν διάφορες ορμονικές διαταραχές στις γυναίκες (π.χ. σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών), η λήψη αντισυλληπτικών ή άλλων φαρμάκων, η περίοδος της εγκυμοσύνης και του θηλασμού , όπως επίσης και η εμμηνόπαυση. Η κληρονομικότητα είναι ακόμα μια αιτία που πρέπει να λάβουμε υπόψη.
 

Ποιος είναι ο μηχανισμός στον οποίο οφείλεται η δημιουργία τους;

Η ηλιακή ακτινοβολία οδηγεί στην κινητοποίηση παραγωγής μελανίνης από τα μελανινοκύτταρα του δέρματος. Η αντίδραση αυτή φαίνεται ότι μένει στη "μνήμη" των μελανινοκυττάρων, γι' αυτό και παράγουν αυξημένα ποσά μελανίνης όταν εκτεθούν παρατεταμένα στην UV ακτινοβολία.

(Να σημειώσουμε ότι πρόσφατες μελέτες αποδεικνύουν ότι εκτός από τη UV ακτινοβολία, στην εμφάνιση των πανάδων φαίνεται ότι συμβάλλει και το ορατό φως). 

Ο μηχανισμός αυτός εξηγεί και τη δυσκολία στην αντιμετώπιση του μελάσματος. 

Ανάλογα με τη στοιβάδα του δέρματος στην οποία εντοπίζεται κυρίως η χρωστική, διακρίνουμε τον επιδερμικό (επιφανειακό) τύπο μελάσματος, τον δερματικό (κυρίως δέρμα) και τον μικτό

Διαβάστε περισσότερα για την Αντηλιακή Προστασία.
 

Ποιες οι θεραπείες για την αντιμετώπισή τους;

Συνήθως χρειάζονται συνδιαστικές θεραπείες, οι οποίες εξατομικεύονται ανάλογα με τον τύπο του δέρματος του ασθενούς και το είδος του μελάσματος.

Χρησιμοποιούμε λευκαντικές κρέμες, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν συνδιασμούς υδροκινόνης, τρετινοίνης και ασκορβικού οξέος, αζελαικό οξύ, κοχικό οξύ, γλουταθειόνη, νιασιναμίδη κ.α.

Στο ιατρείο μας εφαρμόζουμε: α) ειδικά peelings λεύκανσης, β) τη μικροδερμοαπόξεση μόνη της ή σε συνδιασμό με μεσοθεραπεία κατά την οποία εγχύουμε λευκαντικές ουσίες, γ) ειδικά IPL συστήματα κατά των πανάδων.


Πόσο βοηθούν τα Fraxional laser στην αντιμετώπιση των πανάδων;

Τα Fraxional laser συστήματα, τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί δεν προτείνονται σαν θεραπεία εκλογής για τις πανάδες, διότι βοηθούν λίγο ή σε μερικές περιπτώσεις μπορεί ακόμα και να επιδεινώσουν το μέλασμα. Η χρήση τους συστήνεται μόνο για αύξηση της διαπερατότητας της επιδερμίδας, ώστε να εισχωρούν βαθύτερα οι λευκαντικές κρέμες ή τα peelings.

Πολύ σημαντική είναι η χρήση αντιηλιακών σκευασμάτων καθ' όλη τη διάρκεια του έτους συνδιαστικά με αντιοξειδωτικούς ορούς, οι οποίοι φαίνεται ότι ενισχύουν τη δράση των αντιηλιακών. Η πρακτική αυτή βοηθά στην πρόληψη της εμφάνισης των πανάδων ή των υποτροπών, καθώς και στην συντήρηση του αποτελέσματος μετά τις θεραπείες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου